Studiecirkeln där de som blivit misshandlade som barn får dela erfarenheter
Att bli misshandlad eller försummad som barn kan påverka hela livet för en individ. Många får heller inte den hjälp som de behöver för att bearbeta sina upplevelser. Av den anledningen startade Gert Andersson studiecirkeln ”En misshandlad uppväxt” för två år sedan, som blivit så populär att Gert nu håller på att ta fram en fortsättningskurs.
Gert Andersson berättar öppenhjärtigt om sin egen barndom, där han blev både fysiskt misshandlad och försummad. När han växte upp på 1960-talet fanns inte BRIS och som barn var det svårt att bli lyssnad på.
Situationen i hemmet gick ut över skolgången. Gert hamnade efter i skolan och hans dåliga start i livet gjorde att han började med olika former av självskadebeteenden. Han ”försökte” att bli missbrukare och kriminell. Lyckligtvis tog han sig ur det snabbt på egen hand, men missförhållandena under uppväxten har påverkat honom genom hela livet.
Det finns många andra i Gerts situation som aldrig fått den hjälp eller stöd som de behövt. Gert har själv provat att ta hjälp av terapeuter och psykologer men tycker inte att det har funkat. Han har länge funderat på hur personer med liknande erfarenheter skulle kunna hjälpa varandra – alla har de funnit olika vägar och strategier för att överleva och genom att dela med sig av sina erfarenheter med andra som kan relatera till upplevelserna kan det få personerna att må bättre.
Förstår varandra i gruppen
– Jag ser tydligt vad den här studiecirkeln gör med deltagarna. Vi behöver få träffas och prata om de här svåra upplevelser, som vi har haft under våra uppväxter. Jag har pratat en del om mina erfarenheter med min sambo men någon som inte själv varit utsatt kan inte förstå på samma sätt, säger han.
Av den anledningen startade Gert Andersson studiecirkeln ”En misshandlad uppväxt” i ABF:s regi i Örebro för två år sedan.
– Vi träffas varannan torsdag och pratar om våra erfarenheter utifrån olika teman. Jag har satt upp att vi ska träffas mellan 18-19.30 men oftast brukar deltagarna vilja vara kvar till 22-tiden när lokalerna låses och larmas, berättar Gert Andersson.
Varje studiecirkel har plats för sex deltagare, fler vill inte Gert ha i samma grupp för att alla ska få möjlighet att komma till tals.
– Vi har tystnadsplikt och det är fascinerande att se hur snabbt tillit byggs upp och deltagarna vågar berätta saker i gruppen som de kanske aldrig har berättat för någon annan, säger Gert Andersson.
Vill ha fortsättning
På kort tid har studiecirkeln blivit mycket populär. Gert körde i höstas två parallella cirklar och även fått förfrågningar om en fortsättningscirkel. Deltagarna har själva startat en sluten Facebook-grupp där de kan hålla kontakten mellan och efter träffarna. För många cirkeldeltagare har studiecirklarna haft stor betydelse för det psykiska välmåendet.
– Jag har haft deltagare som går hos psykologer och fått höra av dem att deras psykologer märkt stor skillnad sedan de började i gruppen, berättar Gert. Själv tycker han att det ger honom mycket att hålla i studiecirklarna och det märks tydligt att Gert brinner för det han gör.
När andra studiecirklar lades ner under pandemin fick ”En misshandlad uppväxt” fortsätta. Dels för att det var i en relativt liten grupp, men framförallt därför att ABF såg hur viktig studiecirkeln var för deltagarna.
Stort åldersspann
Dagen efter varje träff tar Gert kontakt genom sms med var och en av deltagarna och följer upp hur de uppfattat kvällen, om de känner sig tillfreds och om det är något som de vill ta upp till nästa gång. Deltagarna kommer från olika bakgrunder, nationer, religioner och är i spridda åldrar. Några har varit i 20-års åldern och har sina upplevelser färskt i minnet medan andra varit i 70-års åldern men fortfarande har behov att prata om sina upplevelser.
Han lägger mycket tid och energi på att utveckla studiecirkeln och har en förhoppning om att kunna starta liknande cirklar på fler orter. Visionen finns även att få jobba på liknande sätt inom HVB-vården.