Marielle delar gärna med sig av sina erfarenheter för att hjälpa andra

Marielle Jarlinius har vuxit upp med missbrukande föräldrar och placerats i familjehem flera gånger under uppväxten. Nu är hon 23 år, student och engagerar sig i organisationen Trygga Barnen för att hjälpa andra som varit i liknande situationer.

Publicerad 25 juni 2019
Marielle Jarlinius är en av ett 20-tal "Trygga Hjältar" som via organisationen Trygga Barnen arbetar för att hjälpa barn som växer upp med missbruk och psykisk ohälsa.

Sedan drygt ett år tillbaka är Marielle Jarlinius en så kallad "Trygg Hjälte", den första i Halland, som på olika sätt jobbar för att hjälpa barn och unga som befinner sig i utsatta situationer.
– Jag sökte aktivt efter något sätt att kunna hjälpa andra och så hittade jag Trygga Hjältar och kände att det var precis vad jag sökte, berättar Marielle Jarlinius.

Som "Trygg Hjälte" möter Marielle barn och unga som hör av sig och vill dela erfarenheter eller ha stöd från någon som varit en liknande situation, både via sociala medier och personliga möten men hon jobbar också mycket med att vara ute och föreläsa i skolor, för socialtjänst och familjehem.
– Jag tror det hade betytt väldigt mycket för mig om det funnits något liknande för mig när jag var yngre. Om det funnits någon som ”sett mig” hade jag inte behövt söka bekräftelse på andra sätt, säger Marielle Jarlinius.

Marielle Jarlinius i Kungsbacka har vuxit upp med missbrukande föräldrar och varit placerad i familjehem. Nu delar hon gärna med sig av sina erfarenheter till andra.

Hon blev placerad i jourhem första gången som femåring och slussades sedan fram och tillbaka till olika familjehem och kontaktfamiljer genom uppväxten, fram tills hon som 15-åring blev placerad i ett familjehem där hon fick stanna tills hon flyttade hemifrån och som hon idag ser som sin familj.
– Idag mår jag bra och det är den känslan som jag vill förmedla till de ungdomar som är mitt uppe i det jobbiga. Det finns vägar ut och det kan bli bra, säger Marielle Jarlinius.

Hon är 23 år, studerar till hälsovetare på Göteborgs universitet och har hunnit bearbeta det som hon varit med under sin uppväxt.
– Min dröm är att kunna jobba med att hjälpa utsatta barn. Jag skulle vilja starta en egen verksamhet där jag på halvtid jobbar med att hjälpa barn och ungdomar och under den andra halvan jobbar med kost och hälsa, berättar Marielle.

Sammanlagt finns ett drygt 20-tal "Trygga Hjältar" runt om i Sverige, målsättningen är att det ska finnas minst en ”Trygg Hjälte” i varje av landets 20 regioner. "Trygga Hjältar" kan nås via Snapchat och Instagram, samt via mail.

Fakta: Trygga Hjältar

Trygga Hjältar drivs av organisationen Trygga Barnen. Det är ett rikstäckande nätverk av eldsjälar som arbetar för att fler barn och unga ska få möjlighet till det stöd de har rätt till där de bor.

Trygga Hjältar nås via Instagram och Snapchat, de kan träffa barn individuellt för att dela med sig av sina egna erfarenheter men föreläser också i skolorna för att komma i kontakt med barn och unga. Målet är att vara den saknade länken mellan barn, stödverksamheter och myndigheter och att kunna slussa barn och unga vidare till det stöd som passar dennes situation.

En Trygg Hjälte arbetar också aktivt med att sprida information i sin kommun i syfte att nå ut till fler barn och förmedla hopp om att det finns hjälp att få. De vill gärna samverka med fler lokala aktörer både inom kommun, landsting och ideell sektor för att få så stor effekt som möjligt.

Idag finns ett 20-tal Trygga hjältar från Kiruna i norr till Malmö i söder.

Föregående Nästa