Här skapas en mötesplats
Familjehemscentralen i Gävle är en mötesplats där barn och ungdomar som deltar i socialtjänstens öppenvård kan träffas, men även familjehem träffas här och barn kan ha umgänge med sina biologiska föräldrar i en ”hemlik” miljö.
Det hela startade som ett projekt finansierat av Allmänna arvsfonden för tre och ett halvt år sedan. Idén hade Annelie Hed, som drog igång projektet, haft under många år och idag är hon mycket tacksam över att ha fått möjlighet att genomföra projektet. Verksamheten har nu bolagiserats och drivs som ett aktiebolag.
– Hade vi inte haft de här åren på oss att bygga upp verksamheten till där vi står idag hade det varit omöjligt att driva det här som ett företag, berättar hon.
Ett aktiebolag bildades i maj i år och just nu har man så många uppdrag som man klarar av på den personalstyrka som finns i företaget, men Annelie hoppas att man ska kunna bli fler i framtiden och utöka verksamheten på olika sätt.
– Idag är vi fem personer som jobbar här, men ingen jobbar heltid och många lägger även ner en hel del ideellt engagemang, förklarar hon.
Utökar sina lokaler
– Tanken är bland annat att lokalerna ska kunna användas av biologiska föräldrar som ska ha umgänge med sina barn. Här kan vi ge dem möjlighet att träffas på en plats som är neutral för både föräldrarna och familjehemmet, men som ändå nästan blir lite som ett hem. Vi kan också erbjuda övervakat umgänge om det skulle krävas, där en av oss som jobbar här är med under tiden som barnet och föräldern träffas, säger Annelie Hed.
Företaget har precis utökat sina lokaler och förfogar nu över två olika lokaler som ligger vägg i vägg, för att kunna ha flera uppdrag samtidigt och erbjuda såväl en lugn studiemiljö som mer lekfulla och fartfyllda aktiviteter. De nya lokalerna håller precis på att iordningsställas. En del målning återstår innan det är dags för möblering och inom kort hoppas man vara igång med verksamheten. Genomgående är lokalerna mysigt inredda och skapar en ”hemlik” känsla. Här finns tv-rum, lek- och pysselrum, kök och matrum.
Även vuxna som deltar i socialtjänstens öppenvård är välkomna till Familjehemscentralen. Här kan de få hjälp med att sköta sin ekonomi, ta kontakt med sjukvården eller andra liknande saker som de kan behöva hjälp med.
Vill nå hemmasittare
Hemmasittande ungdomar är en annan stor målgrupp som Familjehemscentralen vill nå. Tanken är att ungdomarna här ska ha möjlighet att varva skolarbete med att umgås med andra och göra saker tillsammans.
– Beroende på hur vårt uppdrag ser ut så kan vi även hämta ungdomarna på morgonen och skjutsa hem dem när dagen är slut. Det kan vara ett sätt att bryta den onda cirkeln, säger Annelie Hed.
Uppdragsgivare från hela mellansverige
Familjehemscentralen har anlitats av kommuner från hela mellansverige, men de som regelbundet besöker verksamheten kommer från kommuner inom Gävleborgs län. För närvarande är det 18 personer som regelbundet kommer till Familjehemscentralen.
– Vi anpassar verksamheten efter de barn som vi jobbar med för tillfället. En del kommer hit och träffar oss enskilt, andra träffas i grupp. En del vill träffa hundarna (kommande separat artikel) som vi har med i vår verksamhet, andra kanske inte vill eller kan det och då kan de vara i den lokal där hundarna inte får vara. Sedan sitter vi ju såklart inte bara här i våra lokaler, utan tar oss även ut och hittar på saker med barnen och ungdomarna, fortsätter Annelie Hed.
Fått mycket uppskattning
Annelie Hed har själv varit familjehem under närmare 30 års tid och har länge känt att behov av den här typen av verksamhet finns.
– Vi har fått väldigt mycket uppskattning för det vi gör, även om det har varit mycket jobb med att skapa en medvetenhet hos kommunerna om att vi finns och få dem att förstå nyttan och vinsten med den här typen av verksamhet, säger Annelie Hed.
Hon har många idéer om hur verksamheten kan utvecklas framåt och hoppas bland annat ha möjlighet att erbjuda utbildningar och träffar för familjehem och för föräldrar till hemmasittande barn. Det finns även förfrågningar om att skapa något för föräldrar som inte själva orkar eller kan aktivera sina barn.