En familjehemspappas dagbok
Thomas Ardenfors har varit familjehemspappa i snart 30 år. Nu delar han med sig av sina erfarenheter i den nya boken ”Alla mina 30 barn” som släpptes i mitten av augusti och baseras på hans dagboksanteckningar under åren som familjehem.
För 28 år sedan bestämde sig Thomas Ardenfors och hans fru för att bli familjehem. Thomas, som då arbetade inom kyrkan, blev kontaktad av socialtjänsten som undrade om Thomas kunde fråga runt bland familjerna i församlingen om någon kunde tänka sig att bli familjehem. Thomas gick hem och pratade med sin fru – och paret bestämde sig för att de var redo för uppdraget.
– Då visade det sig att de hade ett familjehem till just det barnet, men vi anmälde oss och några månader senare stod en 14-årig flicka på trappen hemma hos oss, berättar Thomas Ardenfors.
Tagit hand om 30 barn
Det blev starten på familjens liv som familjehem, jourhem och kontaktfamilj. Genom åren har 30 barn kommit och gått i familjen. Tre av dem har varit uppväxtplacerade och kom till familjen bara några veckor gamla, andra har stannat en helg eller några månader.
– Varje barn som kommer går rakt in i våra hjärtan och lämnar ärr efter sig när de lämnar. Jag har en förhoppning om att någon av dem en dag ska stå här och ringa på dörren och berätta om hur det har gått för dem i livet. Berätta att de har tänkt på oss under åren, precis som vi har tänkt på dem tusentals gånger, säger Thomas Ardenfors.
Han debuterade som författare 2015 med boken ”En extra plats i hjärtat”. I början av året satte han i gång med sitt andra bokprojekt, en självutlämnande dagbok från en familjehemspappa som har titeln ”Alla mina 30 barn”.
– Jag har gjort ett fiktivt årshjul om hur livet som familjehem kan vara, där jag bjuder på både skratt och tårar. Min förhoppning är att ge ökad förståelse för uppdraget och förhoppningsvis locka någon av dem som läser till att ta steget att bli familjehem, säger han.
Han tror att många familjehem kommer känna igen sig i boken och menar att just igenkänning är mycket viktigt för familjehemmen som ofta är utelämnade i många situationer. Boken passar att läsas av såväl socialtjänstmedarbetare som befintliga familjehem eller personer som är intresserade av samhällsfrågor. När Thomas inte skriver böcker eller föreläser ägnar han en hel del ledig tid åt att vägleda och dela erfarenheter med andra familjehem.
– Jag får ofta frågor av familjehem om hur vi löst eller tänkt i en viss situation och brukar ofta träffa dem via digitala mötesforum och berätta om hur vi har gjort och tänkt. Det finns inte många ställen där familjehem kan få stöd och hjälp, jag tycker det är viktigt att dela med mig av våra erfarenheter till andra, säger Thomas Ardenfors.
Diskuterar syskonpar och mamma-barn-placering
I dagsläget har Thomas och hans familj uppdrag som kontaktfamilj, jourhem och familjehem. Allt eftersom de nu vuxna barnen flyttar ut pratar Thomas och hans fru om att ta fler uppdrag och har diskuterat att ta emot både syskonpar och mamma-barn-placeringar.
– Familjehemspappa är något som jag kommer vara hela livet, så länge vi orkar. För oss är jourhem det som passat bäst, att snabbt få ge trygghet till barn under en tid, säger han.
Thomas Ardenfors är kommunpolitiker, föreläsare, författare och familjehemspappa. Foto: Ateljé Photos 4 U
Thomas Ardenfors jobbar heltid som politiker på kommunal nivå och hoppas kunna lyfta familjehemsfrågor till högre politisk nivå. En fråga som bör lyftas menar Thomas är licensiering av familjehem samt regelbunden uppföljning.
– Jag måste besikta min bil varje år för att få köra den. Jag tänker att det borde vara på samma sätt med familjehem, att socialtjänsten utvärderar hur vi klarar av vårt uppdrag och att ha papper på att man är familjehem, säger Thomas Ardenfors.
Han är spänd av förväntan över responsen på den nya boken som precis i dagarna nått landets bokhandlare. Så småningom kommer den även att släppas som ljudbok.
– Boken är helt fristående, men har man möjlighet tycker jag att man ska börja med min första bok innan man läser den här för att få ut ännu mer av innehållet, säger han.
Boken är skriven i dagsboksform och lätt att läsa.
Alla mina 30 barn – en familjehemspappas dagbok
En familjehemspappas dagbok är en fristående fortsättning på En extra plats i hjärtat. Du kommer att känna igen de varsamma beskrivningarna av människoöden han möter tillsammans med sin familj. Men du kommer också möta mängder av dråpliga, rörande, jobbiga och vackra situationer som är en del av en jourhemspappas vardag.
Boken tar dig med i 52 kärnfulla kapitel som spänner över varje vecka under ett helt år i en jourhemspappas liv. Här möter du bland annat beskrivningar av vardag, storhelger, skolavslutningar, sammanbrott, glädje, kaos, sorg, skratt och tårar.
Boken är utgiven av Libris förlag.