Bris kan nu ge stöd till familjehemsplacerade på fler orter
I och med öppnandet av Bris-mottagningar på fem orter i landet kan nu fler familjehemsplacerade få stöd och möjlighet att träffa andra i samma situationer genom Bris helgläger.
Sedan 2013 har Bris erbjudit familjehemsplacerade barn och ungdomar i Stockholmsområdet möjlighet att träffa andra i samma situation genom gruppstöd. Nu har fler ungdomar chansen att få ta del av gruppstödet. Under förra året öppnade Bris mottagningar i Stockholm, Göteborg, Malmö, Linköping och Umeå.
– I samband med öppnandet av mottagningar kan vi nu också erbjuda gruppstöd på fler orter. Vi är väldigt glada över att kunna erbjuda stöd på alla orter där vi finns, säger Anneli Öhrling, kurator på Bris gruppstöd.
Förutom de fysiska stödhelgerna erbjuds även digitala träffar som är öppna för ungdomar över hela landet.
På Bris-mottagningarna kan barn och unga även få enskilt stöd och om de önskar familjesamtal/stödsamtal tillsammans med föräldrar. Gruppstödet som nu erbjuds på alla fem orterna riktar sig till barn 7-18 år. Här varvas lek, samtal och återhämtning med information om barns rättigheter. Syftet är att stärka känslan av sammanhang.
Stärka känsla av sammanhang
– Vår metod bygger på barnkonventionen och barns rättigheter. Dels jobbar vi med att fokusera på styrkor och sådant som fungerar i barnens liv och dels på att stärka barnets känsla av sammanhang, få begriplighet och hoppfullhet som ger verktyg till att lättare hantera motgångar, säger Anneli Öhrling.
Barn som växer upp i familjehem känner sig många gånger ensamma i sin situation och har många frågor som de har svårt att dela med vuxna i sin närhet.
– Det som barn brukar säga är det allra bästa med de här helgerna är att träffa varandra, säger Anneli Öhrling.
Stödhelgerna innebär att man träffas tillsammans i sammanlagt tre dagar under två helger för att få chansen att dela sin berättelse med andra som gått igenom samma saker, kunna känna igen sig och höra om andras erfarenheter.
– Vi jobbar utifrån teman, vi pratar bland annat om vad som är en familj och vad ett hem är. Beroende på barnens åldrar gör vi det på olika sätt, är det yngre barn leker och ritar vi mer än i de äldre grupperna, säger Anneli Öhrling.
Sammanställer metodbok
För de yngre åldrarna ligger fokus på fysiska träffar medan äldre ungdomar ofta föredrar digitala träffar.
– Vi jobbar med liknande upplägg och försöker beröra samma frågor i chattgrupperna som under stödhelgerna. Här har vi oftast lite äldre deltagare och då brukar vi även ta upp en del om vad som händer när man blir myndig, vilka rättigheter man har, om drömmar och mål, berättar Anneli Öhrling.
Bris håller just nu på att sammanställa en metodbok för gruppstöd till familjehemsplacerade. Målsättningen är att fler ska kunna använda sig av den och utveckla sitt stöd till målgruppen.
– Vi hoppas kunna utbilda gruppledare i kommuner på fler orter. Boken har just lämnats till tryck så jag hoppas att vi kan komma igång med detta ganska snart, säger Anneli Öhrling.
Bris gruppstöd för dig som bor i familjehem
Bris erbjuder stödhelger och onlinegrupper för dig som bor i familjehem. På stödhelgerna träffas vi i Bris lokaler i Malmö, Göteborg, Linköping, Stockholm eller Umeå under totalt tre dagar fördelat på två helger. I onlinegrupperna träffas vi via chatt en gång i veckan under sex veckor.